Rabu, 26 Ogos 2015
MAKANAN MENGURANGKAN KOLESTROL
MANFAAT
OAT
- Mampu mengurangkan LDL ("buruk") kolesterol,
- Mengurangkan risiko penyakit jantung
- Lambat cerna > kenyang lebuh lama (pengurusan berat badan)
- Mestabilkan gula dalam darah
Sumber : http://en.wikipedia.org/wiki/Oat
---------
OKRA/BENDI
- Rendah kalori, tidak mengandungi lemak tepu atau kolesterol
- Kaya dengan serat pemakanan, mineral, dan vitamin
- Anti-oksidan seperti beta-karotena, lutein dan xanthin
- kaya dengan folates
- membantu melawas pembuangan air kecil
Sumber :
http://www.nutrition-and-you.com/okra.html
http://pama.karangkraf.com/petua/khasiat-kacang-bendi-1.201307
--------
GRAPE/ANGGUR
- Resveratrol (antioksidan) > awet muda
- indeks glisemik (GI) makanan yang rendah
- Penstabil gula dalam darah
- anti-radang / anti-Kanser
- diet yang sihat jantung
Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=40
---------
BEAN/KEKACANG
- kesihatan saluran pencernaan
- keseimbangan gula dalam darah
- amat membantu dalam tahap kolesterol dalam darah yang lebih rendah
- antioksidan dan anti-radang
Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=2
---------
NUTS/KACANG
- kaya dengan serat, protein, lemak penting, vitamin dan antioksidan.
- Baik untuk jantung yang sihat
- membina ketahanan untuk insulin, mengawal paras glukosa darah
Sumber : http://cooks.ndtv.com/article/show/why-these-nuts-are-a-superfood-596494
---------
STRAWBERI
- membantu mengawal tindak balas gula dalam darah
- anti-radang
- sokongan kardiovaskular dan pencegahan penyakit kardiovaskular
- Anti-Kanser
Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=32
----------
EGGPLANT/TERUNG
- Kaya dengan Antioksidan
- antimutagenic (anti-kanser), anti-mikrob, anti-LDL (kolesterol tidak baik) dan aktiviti antivirus
Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=22&tname=foodspice
----------
APPLE
- rendah kalori, tidak mengandungi lemak tepu atau kolesterol.
- membantu mencegah penyerapan pemakanan-LDL atau kolesterol tidak baik dalam usus
- kaya dengan antioksidan phyto-nutrien flavonoid dan polyphenolics
- membantu melindungi badan daripada kesan merosakkan radikal bebas
Sumber : http://www.nutrition-and-you.com/apple-fruit.html
----------
CITRUS FRUITS
- antaranya anggur, limau, oren, lemon
- menghalang pertumbuhan sel-sel kanser dan mencegah penyebaran tumor
- boleh meningkatkan aliran darah melalui arteri koronari, mengurangkan keupayaan arteri untuk membentuk darah beku dan menghalang pengoksidaan LDL ("buruk") kolesterol
- tinggi dengan vitamin C, dan merupakan sumber terbaik folat dan kalium
Sumber : http://www.healthyeating.org/Healthy-Eating/All-Star-Foods/Fruits/Article-Viewer/Article/204/health-benefits-of-citrus-fruit.aspx
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan