Rabu, 26 Ogos 2015

MAKANAN MENGURANGKAN KOLESTROL


MANFAAT 

OAT
- Mampu mengurangkan LDL ("buruk") kolesterol, 
- Mengurangkan risiko penyakit jantung
- Lambat cerna > kenyang lebuh lama (pengurusan berat badan)
- Mestabilkan gula dalam darah

Sumber : http://en.wikipedia.org/wiki/Oat

---------

OKRA/BENDI

- Rendah kalori, tidak mengandungi lemak tepu atau kolesterol
- Kaya dengan serat pemakanan, mineral, dan vitamin
- Anti-oksidan seperti beta-karotena, lutein dan xanthin
- kaya dengan folates
membantu melawas pembuangan air kecil

Sumber : 

http://www.nutrition-and-you.com/okra.html
http://pama.karangkraf.com/petua/khasiat-kacang-bendi-1.201307
--------

GRAPE/ANGGUR

- Resveratrol (antioksidan) > awet muda
-  indeks glisemik (GI) makanan yang rendah
- Penstabil gula dalam darah
- anti-radang / anti-Kanser 
- diet yang sihat jantung

Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=40

---------

BEAN/KEKACANG

- kesihatan saluran pencernaan
- keseimbangan gula dalam darah
- amat membantu dalam tahap kolesterol dalam darah yang lebih rendah
- antioksidan dan anti-radang

Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=2

---------

NUTS/KACANG

- kaya dengan serat, protein, lemak penting, vitamin dan antioksidan.
- Baik untuk jantung yang sihat
- membina ketahanan untuk insulin, mengawal paras glukosa darah

Sumber : http://cooks.ndtv.com/article/show/why-these-nuts-are-a-superfood-596494

---------

STRAWBERI
- membantu mengawal tindak balas gula dalam darah
- anti-radang
- sokongan kardiovaskular dan pencegahan penyakit kardiovaskular
- Anti-Kanser 

Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=32
----------

EGGPLANT/TERUNG
- Kaya dengan Antioksidan 
- antimutagenic (anti-kanser), anti-mikrob, anti-LDL (kolesterol tidak baik) dan aktiviti antivirus

Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=22&tname=foodspice
----------

APPLE
- rendah kalori, tidak mengandungi lemak tepu atau kolesterol.
- membantu mencegah penyerapan pemakanan-LDL atau kolesterol tidak baik dalam usus
-  kaya dengan antioksidan phyto-nutrien flavonoid dan polyphenolics
- membantu melindungi badan daripada kesan merosakkan radikal bebas

Sumber : http://www.nutrition-and-you.com/apple-fruit.html
----------

CITRUS FRUITS
- antaranya anggur, limau, oren, lemon
- menghalang pertumbuhan sel-sel kanser dan mencegah penyebaran tumor
- boleh meningkatkan aliran darah melalui arteri koronari, mengurangkan keupayaan arteri untuk membentuk darah beku dan menghalang pengoksidaan LDL ("buruk") kolesterol
- tinggi dengan vitamin C, dan merupakan sumber terbaik folat dan kalium

Sumber : http://www.healthyeating.org/Healthy-Eating/All-Star-Foods/Fruits/Article-Viewer/Article/204/health-benefits-of-citrus-fruit.aspx

Tiada ulasan:

Catat Ulasan