Selasa, 25 Ogos 2015

MAKANAN UTK KESIHATAN OTAK



MANFAAT

CURRY/KARI

- mengurangkan risiko untuk penyakit kencing manis
- membantu mengurangkan kolesterol
- Anti-Radang 
- antioksidan
- melambatkan pembekuan darah
- Mengelakkan  penyakit Alzheimer



Sumber : 

http://www.livestrong.com/article/547524-side-effects-and-benefits-of-curry-powder/
http://www.grandparents.com/health-and-wellbeing/health/health-benefits-turmeric

---------

CELERY/SADERI

-  manfaat anti-radang
- Antioksidan
- Sokongan Saluran pencernaan 
- Sokongan kardiovaskular 



Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=14

---------


WALNUT

- memberikan perlindungan ketara daripada masalah jantung
- Anti-Kanser , antioksidan dan anti-radang
- mengekalkan berat badan ideal dari masa ke masa
- menyokong kesihatan otak



Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=99

---------

BROCCOLI

- tinggi serat dan merupakan sumber yang kaya dengan vitamin-C, vitamin A, zat besi, vitamin K, B-kompleks vitamin, zink, fosforus dan phyto-nutrien
- Mengelakkan osteoartritis / anti radang
- Melindungi kulit anda daripada kesan cahaya UV



Sumber : http://www.medicalnewstoday.com/articles/266765.php

---------


CRAB/KETAM

membantu pembinaan semula platelet darah yang hilang

Sumber : http://udanggaloh.blogspot.com

---------

CHICKPEAS

Sokongan Saluran pencernaan
- Antioksidan
- mengurangkan risiko penyakit jantung
- membantu menurunkan kolesterol LDL
- terdapat asid alfa-linolenik (ALA), omega-3 asid lemak (bagus utk kesihatan otak)
- kenyang lebih lama (diet)
- keseimbangan gula dalam darah



Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=58

---------

RED MEAT/DAGING - haiwan yang bebas (bukan ternak di kandang)
- Mengandungi dengan vitamin ( Vitamin B3 (Niacin), Vitamin B12 (cobalamin), Vitamin B6 (Pyridoxine), Besi, Zink & Selenium), mineral, antioksidan dan pelbagai nutrien lain yang boleh mempunyai kesan yang mendalam ke atas kesihatan. 
- Mengandungi Omega-3, CLA asid lemak, bersama-sama dengan lebih banyak Vitamin A dan E

Sumber : http://authoritynutrition.com/is-red-meat-bad-for-you-or-good/
---------

BLUEBERRIES
- meningkatkan daya ingatan
- rendah dari segi indeks glisemik
- antioksidan
- pengurangan dalam jumlah kolesterol, meningkatkan HDL kolesterol , dan mengurangkan trigliserida
- membantu dalam pengawalan gula dalam darah
- Manfaat anti-kanser 

Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=8
---------

FISH
- Antaranya salmon, trout, sardin & herring
- rendah lemak & protein berkualiti tinggi
- Kaya dengan omega-3 asid lemak dan vitamin seperti D dan B2 (riboflavin), kalsium dan fosforus dan sumber mineral seperti zat besi, zink, iodin, magnesium, dan kalium.
- menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko serangan jantung atau strok
- membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
- membantu mengurangkan pembekuan darah

Sumber : http://www.doh.wa.gov/CommunityandEnvironment/Food/Fish/HealthBenefits
---------

HEALTHY OILS
- Minyak Kelapa dara : meningkatkan metabolisme, penurunan berat badan, menyokong kesihatan jantung
Ghee : kaya dengan lemak vitamin larut A, D, dan K2 ( melindungi daripada kanser, penyakit jantung, dan diabetes jenis II )
- Minyak zaitun : memelihara jantung yang sihat, antioksidan & anti-radang
- Minyak avocado

Sumber : http://healyeatsreal.com/healthiest-cooking-oils/

1 ulasan: