MANFAAT
CURRY/KARI
- mengurangkan risiko untuk penyakit kencing manis
- membantu mengurangkan kolesterol
- Anti-Radang
- antioksidan
- melambatkan pembekuan darah
- Mengelakkan penyakit Alzheimer
Sumber :
http://www.livestrong.com/article/547524-side-effects-and-benefits-of-curry-powder/
http://www.grandparents.com/health-and-wellbeing/health/health-benefits-turmeric
---------
CELERY/SADERI
- manfaat anti-radang
- Antioksidan
- Sokongan Saluran pencernaan
- Sokongan kardiovaskular
Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=14
---------
WALNUT
- memberikan perlindungan ketara daripada masalah jantung
- Anti-Kanser , antioksidan dan anti-radang
- mengekalkan berat badan ideal dari masa ke masa
- menyokong kesihatan otak
Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=99
---------
BROCCOLI
- tinggi serat dan merupakan sumber yang kaya dengan vitamin-C, vitamin A, zat besi, vitamin K, B-kompleks vitamin, zink, fosforus dan phyto-nutrien
- Mengelakkan osteoartritis / anti radang
- Melindungi kulit anda daripada kesan cahaya UV
Sumber : http://www.medicalnewstoday.com/articles/266765.php
---------
CRAB/KETAM
- membantu pembinaan semula platelet darah yang hilang
Sumber : http://udanggaloh.blogspot.com
---------
CHICKPEAS
- Sokongan Saluran pencernaan
- Antioksidan
- mengurangkan risiko penyakit jantung
- membantu menurunkan kolesterol LDL
- terdapat asid alfa-linolenik (ALA), omega-3 asid lemak (bagus utk kesihatan otak)
- kenyang lebih lama (diet)
- keseimbangan gula dalam darah
Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=58
---------
RED MEAT/DAGING - haiwan yang bebas (bukan ternak di kandang)
- Mengandungi dengan vitamin ( Vitamin B3 (Niacin), Vitamin B12 (cobalamin), Vitamin B6 (Pyridoxine), Besi, Zink & Selenium), mineral, antioksidan dan pelbagai nutrien lain yang boleh mempunyai kesan yang mendalam ke atas kesihatan.
- Mengandungi Omega-3, CLA asid lemak, bersama-sama dengan lebih banyak Vitamin A dan E
Sumber : http://authoritynutrition.com/is-red-meat-bad-for-you-or-good/
---------
BLUEBERRIES
- meningkatkan daya ingatan
- rendah dari segi indeks glisemik
- antioksidan
- pengurangan dalam jumlah kolesterol, meningkatkan HDL kolesterol , dan mengurangkan trigliserida
- membantu dalam pengawalan gula dalam darah
- Manfaat anti-kanser
Sumber : http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=8
---------
FISH
- Antaranya salmon, trout, sardin & herring
- rendah lemak & protein berkualiti tinggi
- Kaya dengan omega-3 asid lemak dan vitamin seperti D dan B2 (riboflavin), kalsium dan fosforus dan sumber mineral seperti zat besi, zink, iodin, magnesium, dan kalium.
- menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko serangan jantung atau strok
- membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
- membantu mengurangkan pembekuan darah
Sumber : http://www.doh.wa.gov/CommunityandEnvironment/Food/Fish/HealthBenefits
---------
HEALTHY OILS
- Minyak Kelapa dara : meningkatkan metabolisme, penurunan berat badan, menyokong kesihatan jantung
- Ghee : kaya dengan lemak vitamin larut A, D, dan K2 ( melindungi daripada kanser, penyakit jantung, dan diabetes jenis II )
- Minyak zaitun : memelihara jantung yang sihat, antioksidan & anti-radang
- Minyak avocado
Sumber : http://healyeatsreal.com/healthiest-cooking-oils/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan